Είναι αρκετά ασφαλές το σπίτι μου για το μωρό μου;

Από την στιγμή που έχουμε το μωράκι μας στο σπίτι, σκεφτόμαστε με ιδιαίτερο άγχος τη στιγμή που θα αρχίσει να μπουσουλάει ή να περπατάει. Είναι η στιγμή που ουσιαστικά ανακαλύπτει τον κόσμο γύρω του, με όλα τα αντικείμενα να του φαίνονται απίστευτα, τα ντουλάπια να του ανοίγουν νέους κόσμους. Καλό είναι λοιπόν να έχουμε προετοιμάσει το σπίτι μας για εκείνη τη στιγμή, αλλά σίγουρα δεν πρέπει να το παρακάνουμε. Το σίγουρο είναι επίσης, ότι ακόμη και τότε θα βρείτε και νέες εστίες κινδύνου που ποτέ δεν μπορούσατε να φανταστείτε.

Ανάλογα πάντως με την ηλικία υπάρχουν κάποια πράγματα βασικά που θα πρέπει να κάνετε.

0-3 μηνών: Καλύψτε τις πρίζες. Δεν χρειάζεται να τις ασφαλίσετε εντελώς ακόμη, αλλά θα μπορούσατε να τους βάλετε ένα καπάκι. Τα παιδιά σε τόσο μικρή ηλικία δεν θα μπορούσαν ποτέ να το σηκώσουν και να βάλουν το χέρι τους στην πρίζα. Έτσι όταν εσείς θα θελήσετε να τη χρησιμοποιήσετε θα είναι πιο εύκολο από το να πρέπει να την κλείσετε.

Αδειάστε ντουλάπια από απορρυπαντικά, ή σαπούνια στο μπάνιο για παν ενδεχόμενο. Δύσκολα ακόμη το μωρό σας που καλά – καλά δεν στηρίζει το κεφάλι του θα μπορέσει να φτάσει κάτι απ' όλα αυτά, αλλά καλύτερα είναι να συνηθίζετε από τώρα ότι κάπως έτσι θα είναι τα πράγματα.

Στηρίξτε τα βαριά έπιπλα που βρίσκονται σε μεγάλο ύψος: Καλό είναι να μην υπάρχει κίνδυνος με την παραμικρή κίνηση του τραπεζιού να κουνιέται η τηλεόρασή σας. Το ίδιο ισχύει και για άλλα βαριά αντικείμενα, όπως βάζα πάνω από τραπεζομάντηλα που μπορούν να τραβηχτούν.

4 – 9 μηνών: Εάν έχετε ακολουθήσει τα παραπάνω βλήματα έχετε κάνει μεγάλη πρόοδο στην ασφάλεια του σπιτιού σας, αλλά υπάρχουν κάποια πρόσθετα πράγματα.

Μην αφήνετε πράγματα στο πάτωμα ή σκουπίδια: Καλό είναι να βάζετε όσο πιο συχνά μπορείτε την ηλεκτρική σκούπα. Κάντε και μία δοκιμή μπουσουλώντας για να δείτε τι θα βλέπει το μωρό σας κάτω από έπιπλα ή μπροστά του όταν το ίδιο μπουσουλάει.

Βάλτε πορτάκια στα σκαλιά και στις εξόδους: Ιδιαίτερα όταν υπάρχει σκάλα μην διανοηθείτε να την αφήσετε χωρίς ασφάλεια. Τα παιδιά συχνά κοιτούν από την κορυφή της προς τα κάτω γιατί τους κάνει εντύπωση το ύψος. Προσοχή όμως στην κορυφή η πόρτα θα πρέπει να είναι ασφαλισμένη και να μην ανοίγει απλά με ένα σπρώξιμο.

Κλειδώστε τα ντουλάπια που έχουν μπουκάλια με υγρά: Υπάρχουν ειδικά κουμπώματα ασφαλείας που το μωρό σας δεν μπορεί να ανοίξει. Αν λοιπόν δεν γίνεται αλλιώς και τα ντουλάπια σας είναι όλα χαμηλά, φτιάξτε τα έτσι ώστε να τα ανοίγετε μόνο εσείς.

Εξαφανίστε τις γλάστρες: Γλάστρες σε πατώματα και χαμηλά τραπεζάκια μπορεί να είναι μεγάλος πειρασμός για τα μωρά σας.

9 – 16 μηνών: Κλειδώνετε τις πόρτες που οδηγούν έξω. Τώρα πια το περπάτημα είναι μέρος της ζωής σας και του παιδιού σας, το οποίο μάλιστα χρησιμοποιεί τις ίδιες πόρτες με εσάς.

Ώρα για ασφάλεια στο μπάνιο: Τώρα πια το παιδί σας μπορεί να κάνει μπάνιο καθιστό. Καλό είναι λοιπόν να βάλετε στον πάτο της μπανιέρα ειδικά προστατευτικά έτσι ώστε να μην κινδυνεύει να γλιστρήσει. Απομακρύνετε τα σαμπουάν από τα χέρια του.

Αλλάξτε τον τρόπο που χειρίζεστε τα μαγειρικά σκεύη: Εάν έχετε μαζί σας το μωρό σας στην κουζίνα πρέπει κατ΄αρχήν να προσέχετε να είναι ασφαλισμένος ο φούρνος και τα μάτια της κουζίνας. Αν μαγειρεύετε κάτι στο μάτι βάλτε τα χερούλια του τηγανιού ή της κατσαρόλας από την εσωτερική πλευρά για να μην τα φτάνει.


Πηγή: http://www.mothersblog.gr/o-kosmos-toy-paidioy/item/400-Einai-arketa-asfales-to-spiti-moy-gia-to-moro-moy#ixzz4Cs3xkJUW

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σε περίπτωση που μας χρειαστείτε

*

Είμαστε εδώ δίπλα σας, να αφουγκραστούμε τις απαιτήσεις και τα θέλω των παιδιών σας και να διασκεδάσουμε αλλά και να εργαστούμε, όλοι μαζί σαν μία μεγάλη οικογένεια.

 

Επικοινωνήστε

Μπορείτε να μας βρείτε κάθε μέρα από 10 το πρωί έως 18:00 το απόγευμα στο τηλέφωνο 2811 11 23 44

 

Διαφήμιση σε εμάς;

Ελάτε να προωθήσετε την εταιρεία σας, από το αγαπημένο μέσο των παιδιών σας και να κερδίσετε την εμπιστοσύνη των ακροατών μας.

 

Facebook

Ενημερωθείτε καθημερινά από την επίσημη σελίδα στο Facebook του σταθμού και ρωτήστε μας ότι σας προβληματίζει.