Υπάρχει ένας γενικός κανόνας που αναφέρει ότι ένα παιδί θα πρέπει να μιλά τελείως καθαρά μέχρι
Υπάρχει ένας γενικός κανόνας που αναφέρει ότι ένα παιδί θα πρέπει να μιλά τελείως καθαρά μέχρι να πάει στην Α΄ τάξη, οπότε θα αρχίσει η μετάβαση στο γραπτό λόγο. Εάν ένα παιδί δε λέει το «ρ» ή το αντικαθιστά με άλλο σύμφωνο ένα χρόνο πριν την Α΄ τάξη, τότε θα πρέπει να εκτιμηθεί η ομιλία του. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς ένα ποσοστό γύρω στο 90% αναμένεται να εμφανίσει το «ρ» σε ηλικία περίπου 5,5 χρονών. Το «ρ» θεωρείται ένα από τα δυσκολότερα γράμματα στο παιδί για αυτό και αναμένεται να εμφανιστεί τελευταίο.
Συνήθως αντικαθίσταται συνήθως με ένα ευκολότερο σύμφωνο, το «λ», για παράδειγμα αντί για«νερό» έχουμε «νελό». Επίσης προφέρεται ως «γι» και αντί για «πειρατής», έχουμε «πειγατής». Τέλος, απλά δεν ακούγεται καθόλου, για παράδειγμα αντί για «καράβι» το παιδί λεει«κα_άβι».
Πότε θα πρέπει να ανησυχήσω;
Εάν πρόκειται να πάει Α΄ δημοτικού το Σεπτέμβριο
Εάν είναι ήδη στην Α΄ δημοτικού και δε λέει το «ρ» ή το λέει διαφορετικά.
Εάν προσπαθεί να το πει και ενοχλείται επειδή δεν τα καταφέρνει (ντρέπεται, αποφεύγει λέξεις με «ρ»)
Τι κάνει ο λογοθεραπευτης;
Αρχικά μια προσεκτική εξέταση του στόματος καθώς και ένα αρθρωτικο/φωνολογικο τεστ. Έτσι, θα εξακριβωθεί κατά πόσο το παιδί πρέπει να ακολουθήσει λογοθεραπεία ή αν πρέπει να του δοθεί χρόνος για να κατακτήσει μόνο του το «ρ».
Να το διορθώνω όταν μιλάει ;
Είναι λάθος να προσπαθείτε να διορθώσετε ή να επιμένετε να επαναλάβει σωστά τις λέξεις, ένα παιδί, που δεν μπορει να πει οποιοδήποτε γράμμα. Προσοχή! : άλλο να μπορεί να το πει σωστά και να μην το κάνει και άλλο να προσπαθεί και να μη μπορεί να το πει! Όταν π.χ. λεει : «Σήμελα πέλασα υπέλοχα» και εσείς του πείτε απότομα «Πες το σωστά!», δεν το βοηθάτε πραγματικά. Αντίθετα, διακόπτετε τη φυσιολογική ροή της συνομιλίας και μπορεί να το κανετε τελικα να μη σας μιλάει. Αν τα παιδιά μπορούσαν να μιλάνε πιο «καθαρά» θα το έκαναν. Η ζωή δε γίνεται πιο εύκολη όταν οι άλλοι σε καταλαβαίνουν;
Γράφει η Φαίη Μοναχού
Λογοθεραπεύτρια, Υπεύθυνη του Κέντρου Λογοθεραπείας «Talk Tok»
Μέλος ΣΕΛΛΕ