Η μουσική ενώνει τις καρδιές μας!
Skip to content Skip to footer

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΑΚΑΤΑΠΑΥΣΤΗ ΟΜΙΛΙΑ

THERAPY LAB EVA ROBOGIANNAKI

Κάθε παιδί στην ηλικία από 2 έως 6 ετών παρουσιάζει εγωκεντρική συμπεριφορά καθώς θέλει να τραβήξει την προσοχή των γύρω του και να αποσπάσει σχόλια θαυμασμού. Συχνά όμως, η συμπεριφορά αυτή μπορεί να ενοχλήσει τους γονείς ή τον περίγυρο και να προκαλέσει προβλήματα στο σχολικό περιβάλλον εάν το παιδί δεν μπορεί να τιθασεύσει την επιθυμία του για έκφραση.

Στην περίπτωση αυτή, οι γονείς πρέπει να διαχειριστούν το παιδί τους με ψυχραιμία και χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες μεθόδους, να το οριοθετήσουν και να μην ενισχύσουν τη συμπεριφορά αυτή. Η οριοθέτηση πρέπει να επιτευχθεί χωρίς φωνές, τιμωρίες ή ακραίες αντιδράσεις, αλλά μέσω διαλόγου και εξηγώντας στο παιδί τους ότι πρέπει όλοι να παίρνουν το λόγο και να εκφράζουν τις απόψεις τους χωρίς να διακόπτει ο ένας τον άλλο.

Όταν το παιδί θέλει την προσοχή των ενηλίκων αλλά αυτό δεν είναι εφικτό π.χ. σε μια συγκέντρωση, ο γονιός πρέπει να βάλει όρια στο παιδί του και να το ηρεμήσει λέγοντάς του «Καταλαβαίνω ότι κάτι θέλεις να μας πεις, όμως πρέπει να περιμένεις να μιλήσεις χωρίς να διακόψεις τους υπόλοιπους».

Αν κρίνετε πως η ανάγκη του παιδιού είναι επείγουσα τότε ανταποκρίνεστε στην επιθυμία του για επικοινωνία. Σε αντίθετη περίπτωση, εξηγείτε ήρεμα ότι θα πρέπει να περιμένει υπομονετικά τη σειρά του. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποκύψετε σε αντιδράσεις θυμού του παιδιού σας ή σε κλάματα και να το αφήσετε να επαναλάβει την λανθασμένη συμπεριφορά.

Επιπλέον, υπάρχουν τρόποι να μάθει να διαχειρίζεται την παρόρμησή του μέσω παιχνιδιού:

  • Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια που ενθαρρύνουν την εναλλαγή σειράς για την επικοινωνία όπως είναι το taboo και η παντομίμα (για μεγαλύτερα παιδιά) ή απλά επιτραπέζια με ζάρι και εναλλαγή σειράς (για μικρότερα παιδιά).
  • Όταν λέτε τα νέα της ημέρας σας φροντίστε να ορίσετε μια σειρά που θα ακολουθηθεί, ώστε καθένας να περιγράψει την ημέρα του.Προσοχή! Σιγουρευτείτε ότι όταν κάποιος άλλος μιλάει το παιδί σας τον προσέχει.
  • Δημιουργήστε ένα ραβδί ή ένα τοτέμ «ομιλίας» και παίξτε παιχνίδια περιγραφών ή πείτε φανταστικές ιστορίες. Μόνο όποιος έχει το τοτέμ-ραβδί μπορεί να μιλάει ενώ οι υπόλοιποι απλά ακούν για να απαντήσουν τυχόν ερωτήσεις.

    Μην ξεχνάτε πως η αλλαγή μιας συμπεριφοράς πραγματοποιείται σταδιακά με υπομονή και επιμονή και όχι απότομα από την μια μέρα στην επόμενη. Δώστε στο παιδί σας να καταλάβει ποια είναι η σωστή και αποδεκτή συμπεριφορά, χωρίς να υπερβάλλεται και το σημαντικότερο χωρίς τιμωρία και φωνές γιατί το παιδί μαθαίνει να συμπεριφέρεται με πρότυπο την συμπεριφορά των γονιών και του οικείου περιβάλλοντός του.

Ρομπογιαννάκη Εύα,
Λογοθεραπεύτρια

#therapylabrobogiannaki #speechtherapy #psychology #family #radio #radiofamily #heraklion #crete #kids #familyradio #giatapaidiamas #manoula #mama #mpampas #giagia #pappous #propappous